Terveen elämän mahdollisuudet keskosille

”Poikani syntyi keskosena huhtikuussa 2009 Oulun yliopistollisessa sairaalassa 2,5 kuukautta ennen laskettua aikaa. Hän oli niin pieni ja hauras, vain reilun kilon painoinen. Näin lapseni ensi viikkoina aina keskoskaapissa, putkien ja letkujen seassa, ja sain koskettaa häntä vain pieniä hetkiä. Vietin sairaalassa paljon aikaa. Pojallani todettiin keskosten keuhkosairaus, BPD. Välillä heräsin yöllä omaan itkuuni, kun pelkäsin lapseni hengen puolesta. Äitienpäivänä silmäni puolestaan kostuivat ilon kyynelistä: pitelin poikaani sylissä ensimmäistä kertaa.

Tänä päivänä olen reippaan ja sosiaalisen eskarilaisen äiti. Kuusivuotias poikani on vielä kooltaan pieni, mutta hänellä on suuri sydän.”

Leena, raskausviikolla 30+1 syntyneen pojan äiti

Vielä 1950-luvulla keskosten asianmukaista hoitoa sai ainoastaan Helsingissä. Lähes puolet keskosista kuoli tai sai pysyviä vammoja. Keskosvauvojen hoito alkoi kehittyä ja laajentua pääkaupunkiseudun ulkopuolelle keskussairaalajärjestelmän ja sairaaloiden lastenosastojen kehityksen myötä. Samaan aikaan (v. 1960) perustettiin myös lääketieteellinen tiedekunta Oulun yliopistoon, sillä Pohjois-Suomessa vallitsi huutava pula lääkäreistä.

Suomessa syntyy vuosittain noin 3500 lasta ennenaikaisina eli ennen 37. raskausviikkoa. Kaikkein pienimpienkin keskoslasten mahdollisuudet ovat parantuneet huimasti tehokkaan ja nopeasti kehittyneen hoidon myötä. Oulun yliopistossa tehdään huippututkimusta keskosvauvojen terveemmän elämän puolesta. Professori Mikko Hallman tutkimusryhmineen on kehittänyt keskosten hoitoja jo lähes 20 vuotta. Hallmanin johtama tutkimus on muun muassa osoittanut, että erittäin ennenaikaisina syntyneille keskosille suihkeena hengitysteihin annettava steroidi vähentää riskiä sairastua krooniseen hengitysvaikeussairauteen (bronkopulmonaalinen dysplasia, BPD).

Tällä hetkellä professorit Mikko Hallman ja Mika Rämet johtavat tutkimusta, jonka avulla saadaan uutta tietoa ennenaikaisen syntymän mekanismeista. Suurin riskitekijä ennenaikaiseen synnytykseen on aiempi ennenaikainen synnytys. Tutkimuksen avulla yritetäänkin tunnistaa tietyt raskauden kestoa säätelevät geenit.  Tutkimusaineistona on hyödynntetty pohjoissuomalaisia monilapsisia perheitä. Tutkimuksessa on mukana on synnytyslääkäreitä ja tutkijoita genetiikasta, biokemiasta ja molekyylibiologiasta.

Oulun yliopisto kouluttaa huippuosaajia, tutkijoita ja lääkäreitä, joiden ansiosta lasten vanhemmat voivat katsoa tulevaisuuteen turvallisin mielin. Vastasyntyneiden ja keskosten hoito on maailman huippuluokkaa, lääkäreitä on riittävästi ja uusia ratkaisuja sairauksien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon kehitetään yliopistossa yhteistyössä yliopistollisen sairaalan kanssa koko ajan.

Vähennä keskoskuolemia, lahjoita tästä >>